preskoči na sadržaj

Osnovna škola dr. Josipa Pančića

Login
Točno vrijeme

Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Citat mjeseca

"Najveća nada svake zemlje

leži u primjerenom školovanju mladih."

Erazmo Roterdamski

 

Poštujte naše znakove

Korisni sadržaji

 

 

 

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 3. 2014.

Ukupno: 51227
Tražilica
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Događanja
Berba maslina
Ivo Žikić / datum: 27. 10. 2020. 18:17

Osnovna škola dr. Josipa Pančića već dugi niz godina njeguje tradiciju proizvodnje ekoloških proizvoda čije sastojke uzgajaju u svom dvorištu. Škola ima zasađene 33 masline od kojih osam daje plodove, ima svoj voćnjak sa stablima jabuka, a na livadi iznad raste lavanda i smilje.

Ove godine su, preporuke da što više vremena provode na svježem zraku, shvatili zaista ozbiljno. Zaposlenici škole, skupa s učenicima, organizirali su berbu maslina. Nabrali su 83 kg maslina od čega su dobili 9 l maslinova ulja. Od toga će se dio prodati, a dio upotrijebiti za ostale proizvode. Imaju oni još proizvoda kojima se mogu pohvaliti pa su tako tokom sezone brali lavandu i smilje te proizveli sapune i ulje, a od jabuka, koje su ubrali u svom voćnjaku, dobili su oko 20 litara jabučnog octa.

Cilj ove priče nije puka proizvodnja već usaditi svojim učenicima svijest i osjećaj da svojim rukama mogu nešto zasaditi, ubrati i od toga napraviti neki proizvod. Želja im je osvijestiti djeci i odraslima nužnost povratka zemlji, poljoprivredi i ekološkoj proizvodnji jer danas je uistinu blagoslov i bogatstvo imati školu okruženu livadama, maslinama, lavandom i stablima jabuka.


[OPŠIRNIJE]Tjedan svemira u našoj školi
Ivo Žikić / datum: 27. 10. 2020. 11:41

 

Početkom listopada učenici Osnovne škole dr.Josipa Pančića već tradicionalno obilježavaju Tjedan svemira. Ove godine su se posebno potrudili, unatoč, ili u inat, ovoj situaciji. Zbog pandemje morali su se pridržavati brojnih mjera, no to ih nije spriječilo da, skupa sa svojim učiteljicama, naprave sveobuhvatan projekt koji su zaokružili izložbom u holu škole.

Svemir, planete, zviježđe i satelite proučavali su svi učenici, od najmanjih prvašića do osmaša. Crtali su i modelirali Sunčev sustav, izradili čak dvije rakete, teleskope, proučili i napravili astronauta, izučavali sjeverno i južno zviježđe, a čak su napisali i romantičnu ekološku priču koja se događa u Svemiru.

Tema ovogodišnjeg Tjedna svemira su bili sateliti. Učenici su izradili maketu radio satelita i putem aplikacije slušali radio stanice diljem svijeta. Danas ne možemo zamisliti svakodnevnicu bez satelita i, kako bi osmaši rekli: ''Sateliti su živčani sustav, a internet je krvotok čovječanstva.'' Zato ostanite zdravi i mrežno povezani!

Mali pogled u njihov projekt imate na videu koji su izradile njihove učiteljice!

https://www.youtube.com/watch?v=KmYkIh_NKyQ


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju