Vlada Republike Hrvatske je 29.12.2022. donijela  ODLUKU O KRITERIJIMA I NAČINU FINANCIRANJA, ODNOSNO SUFINANCIRANJA TROŠKOVA PREHRANE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA ZA DRUGO POLUGODIŠTE ŠKOLSKE GODINE 2022./2023.

Po toj odluci:

Učenik koji u drugom polugodištu školske godine 2022./2023. redovito pohađa osnovnu školu, ostvaruje pravo financiranja, odnosno sufinanciranja prehrane u iznosu od 1,33 eura/10,00 kuna po danu, za dane kada je na nastavi.

Prehrana mora u najvećoj mogućoj mjeri biti organizirana u skladu s Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi (»Narodne novine«, broj 146/12.) i Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama (Ministarstvo zdravlja, 2013).

Preporučene vrste hrane i jela po obrocima u školi:

  •  Mlijeko ili mliječni proizvodi
  •  Mliječni napitci, svježe pripremljeni
  •  Žitne pahuljice
  • Kruh od cjelovitog zrna (integralni, graham, raženi i sl.)
  •  Orašasti plodovi i sjemenke
  •  Sir
  •  Maslac
  •  Meki margarinski namazi
  •  Marmelada
  •  Med
  •  Mliječni namazi
  •  Mesni naresci
  •  Jaja
  •  Sezonsko voće i povrće
  •  Prirodni voćni sok

Prema opremljenosti školske kuhinje i s kuharicom na pola radnog vremena nismo u mogućnosti svakodnevno posluživati kuhane obroke.

Jelovnik smo u najvećoj mogućoj mjeri sastavili po preporukama HZJZ.

Prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u sklopu školske marende, učenici tjedno dobivaju dva topla obroka: griz na mlijeku ili palenta + jedan topli obrok iz dostave.

Poučeni dugogodišnjim iskustvom i potražnjom od strane djece, jedan dan u tjednu predodređen je za marendu koju djeca najviše vole ( školska pizza, hrenovka u pecivu i sl.)

U ponudi imamo i razne muesli i cornflakes s jogurtom ili mlijekom, a sve u svrhu raznolikog i zdravog tjednog jelovnika s naglaskom na smanjeni unos šećera.

Od napitaka poslužujemo sok, razne čajeve , mlijeko i vodu.

U dane kada je na jelovniku pecivo i narezak, učenici koji to ne jedu imaju mogućnost koristiti slijedeće namaze: džem miješano voće,  džem šipak,  med  i  lješnjak krem namaz.

Učenici 1.razreda svaki dan dobivaju voće, a ostali najmanje 2 puta tjedno.

Namirnice tražene kvalitete naručuju se od provjerenih dobavljača koji su u HACCP sustavu. Namirnice se strogo kontroliraju pri ulasku u kuhinju (datum proizvodnje, rok trajanja, ispravnost ambalaže) te se čuvaju u hladnjaku ili u tamnom i hladnom prostoru.

Temperatura hladnjaka se očitava i provjerava jednom dnevno i upisuje prema HACCP sustavu.

Sve radne površine se dnevno dezinficiraju s predviđenim sredstvom za dezinfekciju.

Škola ima potpisan ugovor sa HZZJZ koji provodi kontrolu namirnica i kuhinje.

Imamo učestale kontrole uzoraka hrane i provjeru brisa radnih površina, pribora koji se koristi u pripremi hrane i kuhinjskog osoblja uz redovno provođenje DDD mjera.

Zbog poštivanja svih zakonskih mjera, do sada smo uvijek imali uredne nalaze.

Ravnatelj

Goran Matić, prof.

Skip to content